Nieuwe ontwikkelingen: de eSIM

Nieuwe ontwikkelingen: de eSIM

Providers T-Mobile en Vodafone laten weten op korte termijn te zullen beginnen met het ondersteunen van de zogenaamde ‘eSIM’ in smartphones in Nederland. Ook Tele2 gaat de eSIM ondersteunen, maar vooralsnog alleen in andere landen. Of Nederland ook in het rijtje komt is nog even afwachten. Wie straks van mobiele provider overstapt, hoeft niet meer te wachten op zijn simkaart en kan gelijk aan de slag met ‘de simkaart van de toekomst’. Wij van Terberg IP Products & Solutions zetten alles even op een rijtje voor u.

Wat is de eSIM?
Nadat de geruchten vorig jaar al rondgingen dat er een e-simkaart zou komen, is de eSIM eindelijk geïntegreerd in enkele smartphones en smartwatches in de Verenigde Staten. De eSIM is een virtuele simkaart in de vorm van een chip, welke op de langere termijn de fysieke simkaart in zijn geheel zal vervangen. De gegevens op de eSIM zijn te benaderen via een beveiligde server waarmee je toegang krijgt tot je persoonlijke ‘simprofiel’.

Makkelijker switchen tussen providers
De e-simkaart is in tegenstelling tot de huidige generatie simkaarten niet gebonden aan één provider. Het initiatief komt van Apple, Samsung en GSMA – een belangenbehartiger van mobiele providers. Je regelt straks gemakkelijk vanaf je smartphone met welke provider je wilt verbinden.

Welke apparaten zijn geschikt voor eSIM?
De eSIM is ontwikkeld voor smartphones, tablets en wearables. De apparaten hebben een eSIM slot nodig om eSIM te ondersteunen. Momenteel zijn de eerste smartphones met eSIM ondersteuning op de markt gebracht: Google’s Pixel 2 en Pixel 2 XL. De chip uit de Google smartphones werkt op dit moment alleen op Google’s virtuele provider: Project Fi. Ook hebben de nieuwe Apple Watch 3 en de Samsung Gear S2 smartwatch ingebouwde eSIM ondersteuning.

Wat levert de eSIM de smartphonegebruiker op?
Dat de wachttijd voordat je je nieuwe smartphone in gebruik kan nemen bij het overstappen van provider met de eSIM wordt weggenomen, is misschien wel het grootste voordeel. Wie wil er niet meteen aan de slag kunnen met zijn nieuwe smartphone? Met de eSIM hoef je straks niet langer te wachten tot je provider je nieuwe simkaart verstuurt per post. Je regelt simpel via je persoonlijke beveiligde simprofiel bij welke provider je mobiele diensten wil afnemen.

Bovendien zorgt de eSIM bij het overstappen van provider ook voor een stuk meer vrijheid. De virtuele simkaart kan verbinden met alle providers (die het ondersteunen). Zo zou je, wanneer je geen goede netwerkdekking hebt van je eigen provider (in het buitenland), kunnen switchen naar het netwerk van een andere provider om soepel te kunnen internetten en bellen.

Ook scheelt het dat je niet meer zelf je smartphone hoeft open te maken, wat al een hele opgave op zich kan zijn.

Wanneer gaan de providers over op de eSIM?
Wanneer Vodafone en T-Mobile precies overgaan op eSIM hebben de providers nog niet nader bekend gemaakt. KPN heeft daarnaast bevestigd nog niks te gaan doen met de eSIM. Wel houdt ze ontwikkelingen op de markt ‘nauwgezet’ in de gaten.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.